Hoe kun je als leraar je lessen leuker maken?
Als docent wil je dat al je leerlingen jouw vak interessant vinden. Jouw doel is om hen iets bij te brengen, hen enthousiast te maken en natuurlijk dat zij zo hoog mogelijke cijfers halen. Maar het liefst wil je dat ze zich fijn en veilig voelen bij jou in de klas. Daarnaast zullen sommige leerlingen jouw vak, bijvoorbeeld wiskunde of Engels, eenmaal nooit leuk vinden, maar toch zijn er verschillende manieren om je lessen wat op te leuken. Hoe je dat doet, lees je in onderstaande blog!
Ga met je tijd mee
Alles gaat tegenwoordig online. Communiceren, kleding en eten bestellen: een groot gedeelte van ons (sociale) leven speelt zich af online. Op school is het natuurlijk niet de bedoeling dat studenten de hele dag op hun telefoon zitten, maar af en toe kan-ie best van pas komen. Bijvoorbeeld om je les wat interactiever te maken. Zo kun je leerlingen een filmpje laten maken over een bepaald onderwerp uit de geschiedenis, een clipje op laten nemen over een Frans liedje of wiskundige theorieën op een leuke en grappige manier laten uitleggen. Ook kun jij als leraar veel doen met internet: organiseer bijvoorbeeld een pubquiz of speel Kahoot.
Studentenperspectief
Hoogstwaarschijnlijk behandel je al sinds jaar en dag dezelfde materie en kun je je lessen bijna dromen. Op zich prima, maar niet heel vernieuwend en uitdagend. Om dat te veranderen, kun je je lesplan eens aanpassen en nog eens de onderwerpen afgaan. Is dit nog wel relevant? Vinden leerlingen dit wel nog interessant? Tijden veranderen en belangrijke onderwerpen dus ook. Bekijk jouw les ook eens vanuit het perspectief van studenten. Vraag aan hen wat zij daadwerkelijk er van vinden, wat zij interessant vinden en wat zij eventueel veranderd zouden willen zien. Zo verbeter je je ook de kwaliteit van jouw lessen. Om het HBO en MBO kwaliteit te verbeteren, wordt vaak gebruik gemaakt van enquetes om er achter te komen wat studenten van de lessen vonden. Dit zou ook een goede optie kunnen zijn op andere scholen.
Ben je benieuwd naar meer tips? Kijk dan eens op stichting-leerkracht.nl!