Ontdek de verschillende soorten waterpompen voor in huis en de tuin

Tegenwoordig zijn mensen steeds meer bezig met aanpassingen voor een beter milieu en proberen ze duurzamer te leven. Het belang voor in waterpomp in huis wordt daarom steeds groter. Een waterpomp is een systeem dat water zo efficiënt mogelijk van plek A naar B vervoerd. Afhankelijk van welke soort waterpomp, kan dit apparaat ingezet worden om de tuin te besproeien, een zwembad te vullen, of het sanitair en/of andere huishoudelijke apparaten van water te voorzien. Een waterpomp biedt tal van voordelen op het gebied van gemak, kostenbesparing en milieubewustzijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de werking, de voordelen en de toepassingen van een waterpomp.
Soorten waterpompen
Er zijn verschillende varianten van waterpompen die in huis of in de tuin kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de specifieke behoeften en toepassingen.
Hydrofoorpomp
Een veelvoorkomende soort waterpomp is de hydrofoorpomp, die in verschillende situaties een goede oplossing is. Er zijn varianten die zorgen voor een constante waterdruk in het leidingsysteem van een woning. Deze drukverhogingspomp wordt de pomp tussen de waterleiding geplaatst en verhoogt het de waterdruk voor een krachtige waterstraal. Een andere variant wordt vaak gebruikt om natuurwater uit een externe bron, zoals een sloot of kanaal, op te pompen. Met dit water kan bijvoorbeeld de tuin worden beregend, of de wc worden doorgetrokken. Hydrofoorpompen maken gebruik van een drukvat om water op te slaan en te leveren wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt een gelijkmatige waterdruk gegarandeerd, zelfs als er meerdere tappunten tegelijkertijd worden gebruikt.
Dompelpomp
Een andere variant is de dompelpomp, die voornamelijk wordt gebruikt voor het leegpompen van ondergelopen kelders, putten of zwembaden. Deze pompen worden ondergedompeld in water en kunnen grote hoeveelheden water efficiënt afvoeren. Wanneer dompelpompen beschikken over een vlotter, schakelen ze automatisch in en uit. Bereikt het water een bepaald niveau, dan krijgt de pomp een seintje om het water weg te pompen. De pomp stopt weer zodra het uitschakelniveau wordt bereikt.
Circulatiepomp
Daarnaast zijn er circulatiepompen, ook wel cv-pompen genoemd, die worden gebruikt in het verwarmingssysteem van een huis om warm water gelijkmatig te verdelen. Deze pompen helpen energie te besparen door het warme water efficiënt te circuleren en onnodig waterverlies te verminderen.
Beregeningspomp
Verder zijn er nog beregeningspompen die specifiek zijn ontworpen voor het besproeien van tuinen, het vullen van vijvers of het reinigen van terrassen. Deze pompen bieden een krachtige waterstraal en kunnen eenvoudig worden aangesloten op tuinslangen en sproeiers. Deze pomp haalt het water, net zoals een hydrofoorpomp, uit een externe bron en pompt het met een hoge druk naar de gewenste plek.
Bronpomp
Ten slotte zijn bronpompen ideaal wanneer je een pomp nodig hebt die een hoge druk levert, én die je in het water kan plaatsen. Zelfaanzuigende pompen, zoals beregeningspompen of hydrofoorpompen, kunnen het water tot 8 meter diep aanzuigen. Ligt het water dieper, dan is een bronpomp een zeer geschikte oplossing.
Kortom, er zijn diverse varianten van waterpompen beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen. Of het nu gaat om het regelen van een constante waterdruk in huis, het wegpompen van water, of het efficiënt circuleren van warm water, een waterpomp is een uitkomst in veel situaties. Een waterpomp kan het comfort en de duurzaamheid in het leven aanzienlijk verbeteren.