Hoe herken je een longembolie?

Een longembolie is een aandoening die in meer of mindere mate ernstige gevolgen kan hebben. Het komen tot een goede diagnose kan lastig zijn, omdat de ernst van de klachten kan verschillen. Hoe weet je nu of jij hiermee te maken hebt en wat is een longembolie eigenlijk? Daarover geven we je graag meer informatie. Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van aandoeningen en ziektes waar je in je leven mee te maken kunt krijgen, zodat je weet waar je op moet letten en ook wat je kunt doen om dit te voorkomen!
Longembolie en andere embolieën
Laten we beginnen met wat een embolie nu precies is. Kort gezegd is dit een afsluiting van een bloedvat, meestal veroorzaakt door een bloedprop. Embolieën kunnen op veel plaatsen in het lichaam voorkomen, er kan dus onder meer sprake zijn van een longembolie. In dat geval wordt een van de longslagaders afgesloten en zoals je je kunt voorstellen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Hoe groot die gevolgen zijn, is afhankelijk van de plek en de grootte van de afsluiting. Hoe dan ook zorgt het ervoor dat er minder zuurstof opgenomen kan worden in de long en dat leidt er onder meer toe dat je last kunt krijgen van benauwdheidsklachten. Een longembolie heeft meestal geen fatale afloop, maar dit kan wel het geval zijn op het moment dat het bloedstolsel zo groot is dat de toegang naar de longen volkomen afgesloten wordt. Hoe kun je nu merken dat je te maken hebt met een embolie in de longen? Je kunt dan last hebben van:
- benauwdheid en kortademigheid
- snellere ademhaling dan normaal
- pijn op de borst, vooral bij het ademhalen
- zomaar last krijgen van een hoestprikkel
- hogere hartslag
- ophoesten van bloed
- vingers en/of lippen die blauw verkleuren
- bewusteloosheid
Ervaar jij deze klachten, dan zou er dus sprake kunnen zijn van een longembolie.
Risicofactoren
Het liefste voorkom je natuurlijk dat je dergelijke klachten krijgt en het is dan ook niet vreemd om te willen weten wat je kunt doen om een longembolie te voorkomen. Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat de bloedprop niet in de longen ontstaat, deze ontstaat vaak in het bekken of in de bovenbenen als gevolg van trombose. Soms schiet een bloedprop los en komt in de bloedbaan. Op die manier kunnen er overal in het lichaam embolieën ontstaan. Wil je een longembolie of een andere embolie voorkomen, dan is het goed om te weten wat nu de risicofactoren zijn voor het krijgen van deze bloedproppen. Deze kunnen het gevolg zijn van zwangerschap, kanker, grote operaties en ernstige astma. Dat zijn helaas allemaal zaken waar je zelf weinig aan kunt doen. Maar er zijn ook twee risicofactoren die je wel zelf in de hand hebt, namelijk ernstig overgewicht en te weinig bewegen. Zorgen dat je op gewicht blijft en dat je voldoende beweging krijgt is om verschillende redenen belangrijk, maar dus ook om embolieën te voorkomen. Wil jij meer weten over het fenomeen longembolie of wil je misschien weten of jij hier last van hebt? Ga dan naar de website van Hier Heb Ik Pijn, je vindt daar veel informatie en een handige zelfcheck!