Hoe wordt wijn gemaakt?
Iedereen drinkt wel eens wijn, en je ziet het overal, maar hoe wordt wijn nou eigenlijk gemaakt. Iedereen weet dat wijn van druiven wordt gemaakt, maar voor dat je van die druiven een wijn hebt moet er nog een hoop gebeuren. In acht stappen zullen we je laten zien hoe jouw favoriete wijn nou eigenlijk wordt gemaakt. Het begint allemaal bij de oogst, de druiven wordt geplukt en gesorteerd op kwaliteit zodat de gebruikt kunnen worden voor de wijn. Vervolgens worden ze op temperatuur gekneusd, oftewel kapot gemaakt eigenlijk. Allemaal op temperatuur, daarom moet jij jouw wijn ook goed op temperatuur houden, in wijnkoelkasten bijvoorbeeld.
Gisting
Na het kneuzen begint eerst het zogenaamd maceratie proces waarbij de druiven door middel van schilweking kleurstof loslaten in een vat. Hierna vindt het alcoholische gisting proces plaats waarbij de alcohol ontstaat in de wijn. Tijdens dit proces wordt ook de echte smaak van de wijn gecreëerd ook dit proces vindt plaats op de juist temperatuur. Deze kasten waarin de vaten verblijven kunnen vergeleken worden met wijnklimaatkasten. Als je zelf een kast wilt voor je wijnen, kijk dan eens online of bekijk de wijnklimaatkasten van SvdW. In deze kasten blijven jouw wijnen thuis op de perfecte temperatuur.
Eindproces
Na de gisting zijn de wijnen zo goed als klaar, hierna kunnen de wijnen naar het volgende proces of bewaard worden in vaten naar gelang. Vaak is het zo hoe langer de wijnen blijven liggen hoe meer smaak ze krijgen. Nadat de wijn goedgekeurd is wordt deze overgeheveld en gefilterd, tegen zuurstof wordt soms ook zwavel toegevoegd. Ook worden de wijnen hierna soms nog geassembleerd. Hierna is de wijn klaar om gebotteld te worden en worden de wijnen dus in flessen gestopt en er een label opgeplakt. Hierna is de wijn klaar voor verkoop en kun jij jouw favoriete wijn in de winkel kopen!