De dagelijkse werkzaamheden van een WMO consulent
Een WMO consulent zorgt ervoor dat de aanvragen van burgers worden behandelt. Dit kan gaan over dingen regelen op kantoor, maar ook huisbezoeken zijn soms nodig om zo in contact te komen en te blijven met de cliënten. Lijkt je dit wat? Kijk dan op de Stimulansz website om erachter te komen welke opleidingen hier allemaal voor zijn.
WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, en de gemeente is voor de uitvoering hiervan verantwoordelijk gesteld door de overheid. Zoals al benoemd, is het voornamelijk om aanvragen van burgers te behandelen. Deze aanvragen worden gedaan, zodat de burgers zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
Wat doet een WMO consulent allemaal?
Er zijn een aantal werkzaamheden waar een consulent zich mee bezig houdt. Het is de bedoeling dat je alle WMO-aanvragen die je aanneemt behandelt, en hopelijk ook afhandelt. Ook ben je veel bezig met onderzoeken en indicaties stellen, om erachter te komen of de aanvraag die is ingediend ook daadwerkelijk oprecht is.
Je stelt rapportages op, maar ook werk je samen met externe partijen. Dit is niet altijd nodig, maar dat kan wel eens voorkomen.
Hoe kan je hier terechtkomen?
Overweeg je om een opleiding WMO consulent te doen? Dat is mogelijk! Je hebt hiervoor wel een MBO-4 diploma nodig, of minstens 2 jaar werkervaring om aan een basisopleiding te kunnen beginnen. Het wordt zowel fysiek als online aangeboden, en ook zijn er trainingsdagen die je kunt volgen. Neem eens een kijkje op de website om te zien of er iets voor jou bij zit.
Je salaris zal afhangen van de organisatie waar je bij in dienst bent. Het gemiddelde bedrag wat een WMO consulent verdient is tussen de 2200 euro en 3800 euro bruto op maandbasis. Ook ligt het aan je werkzaamheden en kennis, maar mocht je die graag willen uitbreiden dan heeft Stimulansz een aantal andere trainingen en webinars op de website staan die je gemakkelijk kunt volgen.